- Г-н Гечев, отворен ли е българският бизнес за новите технологии? -

...
- Г-н Гечев, отворен ли е българският бизнес за новите технологии?
-
Коментари Харесай

Умният град ще реши много проблеми на населените места

- Г-н Гечев, отворен ли е българският бизнес за новите технологии?

- И компаниите, и администрацията са отворени към новите технологии, а и телекомуникациите в България са много развити. Следя всички значими международни събития в сферата и ми прави усещане, че няма нещо, което да се стартира като иновация както за държавния бранш, по този начин и за частния, за което у нас да не се мисли по какъв начин да се развие. За образец давам равнището на развиване на телекомите - В България към този момент приказваме за 5G мрежите и за интернет на нещата (internet of things) и работим интензивно в тези посоки.

- Какво съставлява платформата Вива Смарт? 

- Вива Смарт е цялост от новаторски телеком услуги, които сме дефинирали като значими за страната и за бизнеса у нас. В нея включваме решенията, които са съобразени с потребностите на администрацията и корпоративния сегмент и които ще диктуват развиването на телекомуникациите в идващите години. Такива са да вземем за пример облачните услуги и центровете за предпазване на данни. Във Вива Смарт платформата са включени и решенията за процесите, протичащи в градската среда. Това са по този начин наречените smart cities решенията (умни градове). Третото направление на платформата е обвързвано с артикули за въвеждане на осведомителните и информационните технологии в обучителния развой, главно в образованието за най-малките - ясли, детски градини, само че също и в главното и междинното обучение. Всички тези услуги водят до понижаване на разноски и повишение на успеваемостта и гъвкавостта на бизнеса, нужни са за развиването на градовете и за решаването на доста от съществуващи проблеми.

- Мислите ли, че София е подготвена да стане интелигентен град?
- Да. И не само София. Умният град е цялост от технологии, които подкрепят процесите, протичащи в обитаемоте места. Целта е да се решат настоящи проблеми. Например проблемите с урбанизацията, пренаселването на огромните градове са на дневен ред и у нас. Прогнозите са, че след няколко години над 80% от популацията в международен мащаб ще живее в огромните градове. Управлението на градската подвижност, сигурност, разобличаване на закононарушения, доставката на храни, опазване на здравето, обучение - всички тези неща могат да бъдат решавани по разнообразни способи. Но политиките, които целят решаването им посредством цифрови технологии, са най-иновативни и ефикасни. Струват минимум и имат максимален резултат, като се внедряват бързо и елементарно.

Всички тези решения са обединени в една обща идея - интелигентен град. Вътре влизат и решения за ръководство на градската администрация, електронните гласувания и платформите за бърз контакт на жителите с администрацията. Това са другите приложения, уебстраници, платформи, посредством които жителите да бъдат чути, а администрацията да види къде са проблемите и да отговори, когато към този момент са решени. Всички 265 български общини схващат, че би трябвало да вършат такива неща, а огромните градове, регионалните центрове - всеки от тях към този момент внедрява детайли от  т. нар. интелигентен град под една или друга форма. София дори е на път да сътвори пост - зам.-кмет по дигитализацията и нововъведенията.

- Какви " смарт " решения към този момент работят?

- Например системи за ръководство на градския превоз, видеонаблюдение, следене на замърсяването на въздуха, билетни системи, системи за ръководство на светофарите. Добър образец е неотдавна обявеният търг за отпадъците в столицата, който включва сметосъбиране, транспортиране, машинно разчистване, снегопочистване. Едно от условията е участникът да разполага с платформа, която да следи целия развой - събирането на боклука в контейнерите, извозването, депонирането. Това значи система, която да включва GPS за камионите, сензори в контейнерите, цялостен програмен продукт с математически принадлежности за разбор, който да дефинира най-подходящия метод за транспортиране на боклука - какъв брой постоянно да се събират контейнерите, когато са цялостни, да прави ексклузивен курс, да се подава сигнал, в случай че има пламнали боклуци, и така нататък

- Какво съставлява " Вива дейта хъб "?

- Това е общ брой от авангардни решения, позволяващи да се трупа, съхранява и проучва допустимо най-голямо количество информация. В днешно време този, който владее повече информацията, ще има по-успешен бизнес. Именно в отговор на потребността на бизнеса и администрацията се основават тези хъбове - центрове за обработка на данни. Те съставляват пространства, в които се разполагат мощни компютри. Има огромно търсене у нас и компанията ни към този момент има два центъра за предпазване на данни в София. Разполагаме и с авариен хъб за данни в Североизточна България. Той дублира информацията, която е съхранена в първите два центъра. Освен тези огромни центрове разполагаме и с още девет зали в наши софтуерни здания в по-големите регионални центрове, в които може да се обитава такова съоръжение за предпазване и обработка на данни. През последната година броят на клиентите ни, ползващи " Вива дейта хъб ", се удвои.

- Кои услуги са най-предпочитани от компаниите в България?

- Най-голям дял имат обичайни услугите - транспорт на гласови данни и интернет през мобилни и закрепени мрежи. Фирмите от избрани браншове - от туризма например, търсят и телевизионните ни услуги. Новости като облачните услуги бележат двоен растеж. Все повече навлизат и услугите за " интернет на нещата ", както и за мониторинг и ръководство на автопарковете. Предлагаме и голям брой авангардни решения като сателитен интернет в едва обитаеми места и планински региони.

- Кога очаквате 5G мрежата да влезе в действителна употреба?

- Ние сме софтуерно подготвени за новата мрежа и вършим проби. Очакването ми е комерсиалното предложение на услуги посредством 5G както от Виваком, по този начин и от останалите оператори, да бъде факт още идната година. Все още има някои въпроси, които би трябвало да бъдат решени от Комисията по контролиране на известията и от Министерство на регионалното развитие, свързани с цените за честотен набор и с издаването на разрешителни за създаване на базови станции. 

- Как напредва освобождението на честоти, които към момента се държат от военните, с цел да може да се “излъчва ” 5G?

- За разлика от европейските си колеги българските мобилни оператори работят единствено с 46% от нужния им набор. Важни честотни ленти, нужни за обезпечаване на покритие и възстановяване качеството на услугата, към момента са заети за потребностите на сигурността и защитата. Надяваме се през 2020 година да стартираме проби взаимно с Министерството на защитата в честотния диапазон на 800 MHz.

- Как ще коментирате спорните данни за заплахата на 5G мрежата за хората?

- Хората би трябвало да се доверяват на експертни отзиви и направени изследвания, а не на клюки и на опити за операции. Електромагнитните предавания на телеком оборудването са нейонизиращи, т.е. не водят до увреждане на кафези в организма. Източник на сходни предавания са всички източници на забележима за очите светлина, ултравиолетовите и инфрачервените лъчи, микровълните и всички източници на ниски честоти като радиовълните и нормалните технологии, които използваме вкъщи. Ще напомня, че с цел да построим базова станция където и да е, прекосяваме през доста процедури за позволение за градеж, както и през инспекции след стартиране в употреба. Те включват и оценки за въздействието върху здравето на хората. Този развой се следи прецизно от държавните органи. Нашият бранш е един от най-регулираните  - и по отношение на икономическите и техническите параметри, и във връзка с въздействието над околната среда и хората. Ще прибавя единствено, че праговете за възможно електромагнитно излъчване у нас са измежду най-строгите в Европа. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР